Vypočti si BMI/BMR Nad 4000 Kč dárek od nás
cinska sport

Vitamíny

Vitamíny -Vitamíny jsou organické látky. Pro fungování lidského organismu jsou nepostradatelné. Přítomnost vitamínů v těle má vliv na normální fungování našeho organismu a jeho orgány. Tvoří základ našeho jídelníčku - společně s bílkovinami, sacharidy a tuky. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy.

Vitamíny dělíme do dvou skupin:
Vitamíny rozpustné v tucích jsou vitamíny A, D, E, K. Tyto vitamíny se ukládají v játrech a získáme je z potravy, která obsahuje živočišné nebo rostlinné tuky.
Vitamíny rozpustné ve vodě jsou vitamíny skupiny B, C a PP. Tyto vitamíny náš organismus spotřebovává přímo. Je důležité zajistit jejich pravidelný příjem.

Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit, a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje nejrizikovější je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce.

Vitamín A - Existuje ve dvou přirozených formách vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3dehydroretinol).

Vitamín Aje velmi důležitý pro náš zrak, protože pomáhá vytvářet zrakové pigmenty vsítnici. Určitě Vám doma říkali Papej mrkvičku, ať máš zrak jako rys a měli pravdu. Při nedostatku tohoto vitamínu se totiž zhoršuje vidění za šera (tzv. noční slepota) a vextrémních případech může dojít až koslepnutí.
Tento vitamín má také blahodárný účinek na pleť, udržuje ji zdravou a zpomaluje její stárnutí. Další významnou roli hraje vitamín Apři tvorbě spermií, vajíček a při vývoji plodu. Dále podporuje správný růst buněk sliznic a jejich funkci. Vitamín Apatří mezi významné antioxidanty spolu sdalšími antioxidanty jako jsou vitamín C, vitamín E, zinek, měď, železo, selen či mangan, pomáhá odstraňovat volné radikály ztěla. Předpokládají se protinádorové účinky. Významný nedostatek se může také projevit poruchami vnervovém systému a poruchou stavby kosti.

Nejvíce vitamínu Analeznete vnásledujících potravinách: játra, rybí tuk, mrkev, špenát, zelí, kukuřice, zelí, petržel, dýně, paprika, vojtěška, brokolice, broskve, meruňky, meloun, máslo, mléko, vaječný žloutek.

Vitamín D (kalciferol) - Vitamín D je jedním znejdůležitějších vitamínů pro naše kosti. Udržuje totiž správnou hodnotu vápníku a fosforu vkrvi. Je potřebný nejen při tvorbě a mineralizaci kosti, ale ipři hojení jejich zlomenin. Vitamínem D rozumíme několik chemicky podobných sloučenin, znichž je pro člověka nejdůležitější sloučenina označovaná D3 neboli cholekalciferol (pro rostliny je nejdůležitější D2 = ergokalciferol).

Nedostatek vitamínu D udětí je nejnebezpečnější, jelikož může závažně poškodit růst kostí, zubů a chrupavek. Způsobuje onemocnění známé jako křivice neboli rachitis, jehož následky jsou křehkost, lámavost a deformace kostí. Název získala vdávné minulosti, kdy se dětem zneznámých příčin křivily končetiny.
Prvními příznaky bývá svalová slabost, zpomalený růst, apatie či podrážděnost. Při přehlížení tohoto problému se brzy začnou kosti lehce lámat a deformovat, protože vkostech začne převažovat chrupavčitáhmota. Udospělých vede nedostatek vitamínu D konemocnění zvanému osteomalacie. Kosti se stávají křehké a lámavé kvůli nedostatečnému ukládání vápníku do kosti.

Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření, Vitamínu D najdeme ponejvíce vtučných rybách, jako jsou sardinky, losos, sleď či tuňák, ale také ivjátrech, mléku, vejcích či margarínech.

Vitamín E (tokoferol) - Vitamín E patří mezi významné antioxidanty pomáhá odstraňovat volné radikály ztěla spolu sdalšími antioxidanty (vitamín C, vitamín A, zinek, měď, železo, selen, mangan). Vitamínem E rozumíme skupinu několika chemicky podobných sloučenin, nazývaných tokoferoly. Nejznámější a nejúčinnější znich je alfa-tokoferol. Tento vitamín je využíván vboji scivilizačními nemocemi jako je ateroskleróza a podporuje léčbu nemocí srdečního a svalového původu. Preventivně působí proti karcinomu tlustého střeva, prsu a vaječníků. Má příznivý vliv nejen na krvetvorbu, ale ina cévní a nervovou soustavu. Vědci uvažují omožném vlivu vitamínu E na snížení rizika infarktu a mrtvice. Dále urychluje proces detoxikace jater, a tak pomáhá snadněji odbourávat škodliviny. Využívá se ipři problémech splodností, smenstruačním cyklem a při opakovaných potratech.

Vitamín E nalezneme především vsemínkách vořechových jádrech, pšeničných klíčkách, máku, sóji, sezamu, slunečnici, ovesných vločkách a vrostlinných olejích. Doporučuje se proto konzumovat celozrnné pečivo. Významné množství se také nachází vjátrech, vejcích, králičím a vepřovém mase.

Vitamín K (fytochinon) - Vitamín Khraje nepostradatelnou roli vzástavě krvácení, protože se spolupodílí na vytváření faktorů nutných pro správné srážení krve. Díky těmto faktorům mohou krevní destičky včas vytvořit vmístě poranění krevní sraženinu a zabránit tím vykrvácení. Spolu svitamínem D se podílí na vývoji a stavbě kostí.
Vitamín Kse skládá ze tří složek K1, K2 aK3.

Vitamín Ktotiž vytvářejí hojně bakterie vtenkém střevě a pokryjí tak až polovinu denní potřeby, druhou polovinu přísunu tohoto vitamínu pak zajišťuje potrava. Vpřípadě nedostatku vitamínu se prodlužuje doba krvácení zdůvodu poruchy srážlivosti krve. Na těle člověka se vytvářejí krevní podlitiny a modřiny bez jakékoliv příčiny. Nedostatkem vitamínu Kmohou trpět lidé sonemocněním jater a kojenci.

Tento vitamín nalezneme ve špenátu, salátu, luštěninách, rajčatech, bramborách, mrkvi, květáku, kapustě, zelí, brokolici, šípku, kopřivách a vjahodách. Nachází se ivjátrech, rostlinných olejích a vmase.

Vitamín C(kyselina askorbová) - Je to určitě nejznámější a nejrozmanitější vitamín. Kyselinu L-askorbovou nalezneme vcelém lidském těle a plní celou řadu významných funkcí.

Vitamín C patří mezi významné antioxidanty spolu sdalšími antioxidanty jako jsou vitamín A, vitamín E, zinek, měď, železo, selen či mangan, pomáhá odstraňovat volné radikály ztěla.

Asi nejznámější roli hraje vimunitním systému, pomáhá zmírnit nachlazení, zvyšuje odolnost vůči organismu. Působí preventivně proti onemocnění srdce a cév.
Z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, citrusové plody, brambory, rajčata, papája, brokolice, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky.

Vitamín B1 (thiamin)- Vitamín B1 je prvním zřady vitamínů spadajících do B-komplexu. Hraje nezbytnou roli při přenosu nerovových vzruchů do svalů, a proto je nazýván nervový nebo duševní vitamín. Důležitým úkolem vitamínu B1 je štěpení cukrů na glukózu, jenž dodává energii pro životní procesy a je nezbytným zdrojem pro mozek. Látky obsahující hodně sacharidů obsahují většinou zároveň velké množství thiaminu. Výjimkou je však bílá mouka a rafinovaný cukr obsahují hodně sacharidů, ale téměř žádný thiamin a tělo musí používat vlastní zásoby thiaminu pro rozložení těchto látek.
Thiamin pomáhá překonávat stres, duševní zatížení, problémy snetrpělivostí a zmateností. Využívá se ipři léčbě otrav nikotinem, olovem, arsenem. Dále posiluje paměť a chuť kjídlu.

Vitamín B1 nalezneme vpivních kvasinkách, vepřovém a drůbežím mase a vcelozrnných obilných produktech. Významné množství se nachází ivmedu, ořechách, slunečnici, bramborách, hrášku, fazolích. Při vaření piva je thiamin zachován, proto je vhodné si občas jedno pivo dát. Vitamíny řady B se nevyskytují vpřírodě osamoceně, proto ipotravinové doplňky najdeme pod názvem B-komplex.

Vitamín B2 (riboflavin) - Vitamín B2 hraje vlidském organismu mnoho nezastupitelných rolí. Stejně jako vitamín B2 zasahuje do metabolismu cukrů, bílkovin a tuků, čímž ovlivňuje energii pro životní procesy. Je nezbytný pro zdravou pokožku (a její případnou rekonvalescenci), vlasy inehty. Dále ovlivňuje vidění za šera, účastní se tvorby krevních elementů, posiluje srdce a pomáhá produkci hormonů vnadledvinkách. Riboflavin taktéž působí na nervovou soustavu a mozek. Při zvýšené fyzické námaze pomáhá svalovým buňkám vpřenosu kyslíku. Při chudé stravě se nejčastěji objeví rozpraskané koutky rtů. Závažnější je potom zánět spojivek, zánět sliznice dutiny ústní a jazyka, šupinatění kůže, světloplachost a špatné hojení kožních poranění.

Nejvíce vitamínu B2 nalezneme vpivních kvasinkách, játrech, houbách, špenátu, brokolici, vepřovém mase a tvarohu. Kromě ovoce se riboflavin nachází vmalém množství skoro ve všech potravinách. Izde lze doporučit pro doplnění zásob tohoto vitamínu čas od času jedno malépivo.

Vitamín B3 (niacin, nikotinamid, vitamín PP) - Vitamín B3 významně ovlivňuje nervovou soustavu, kde pomáhá odstraňovat bolesti hlavy a mírnit deprese. Jeho další důležitou rolí je snižování vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Velkou oblibu si našel mezi očními lékaři, kde ho využívají například při onemocnění očního pozadí. Terapeuti a sportovci ho používají kvazodilataci (= rozšíření) cév, čím dokáží výborně prokrvitsvaly. Nedostatek se projevuje nechutenstvím, nespavostí, bolestmi hlavy, potížemi strávením a schizofrenií.

Ivitamín B3 nalezneme ve většině potravy. Nejvíce se nachází vpivovarském droždí, játrech, rýži, tuňákovi, hrachu, brokolici, fazolích, mrkvi, slunečnici, mléku, vejcích a vlistové zelenině. Malé pivo je ideálním zdrojem pro dočerpání zásob niacinu.

Vitamín B4 (adenin) - Hlavním význam vitamínu B4 je účast na významných biochemických procesech vlidském těle. Adenin je základem notoricky známé látky ATP (adenosintrifos­fát), nutné pro energetické pochody organismu. Je také nezbytný pro růst, opravu a náhradu všech našichbuněk. Vitamín B4 je nenahraditelný ve vytváření červených krvinek, napomáhá vstřebávat železo, snižuje riziko srdečního onemocnění, udržuje svěží pleť a také pomáhá při hyperaktivitě dětí. Dále se využívá vprevenci proti rakovině plic, tlustého střeva a prsu, je účinnou prevencí rakoviny děložníhokrčku.

Dostatek vitamínu B4 lze najít vcelozrnném pečivu, mléce, mase, vejcích, pivovarských kvasnicích a arašídech.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová) - Vitamín B5 se nachází ve všech tkáních lidského těla. Tento vitamín hraje opět obrovskou roli vmetabolismu. Jako součást koenzymu Aje důležitý při přeměně cukru, tuků a aminokyselin. Reakcí zvanou acetylace vzniká látka acetylcholin nutná pro přenášení nervových impulsů. Zabraňuje také usazování LDL cholesterolu vcévách. Zvyšuje tvorbu antistresových hormonů vnadledvinkách. Dále podporuje plodnost, dlouhověkost a tvorbu protilátek. Užívá se při zácpě, průjmu, plynatosti a zvracení. Má blahodárný vliv na pokožku, proto se jím léčí popáleniny, popraskaná kůže istárnutí kůže. Sportovci ho využívají kvůli jeho vlastnosti zvýšit odolnost proti chladu.

Vitamín B5 nalezneme vmasu, vnitřnostech, celozrnném pečivu, luštěninách, zelenině, droždí, vejci, mléku, slunečnici, ořechách a sóje. Je ničen při tepelných úpravách, konzervaci, kofeinem a alkoholem.

Vitamín B6 (pyridoxin) - Vitamín B6 je nesmírně důležitý pro syntézu nukleonových kyselin DNA a RNA, čímž pomáhá buňkám správně růst a rozmnožovat se. Účastní se metabolismu vmozku, což má za následek tvorbu neurotransmiterů (dopaminu, noradrenalinu, serotoninu) nutných pro přenos nervových vzruchů. Působí preventivně proti srdečním onemosněním a aterosklerose. Dále působí proti epileptickým křečím.

Vitamín B6 se hojně nachází vmase, ledviny, tuňák, vepřové maso, banány, melouny, ořechy a v zelí, špenát, brambory, kukuřice, mrkev, květák. Dále ve vejcích, mléce či pivních kvasnicích. Ipro doplnění tohoto vitamínu B6 je vhodné jednou za čas malépivo.

Vitamín B7 (vitamín H, biotin) - Vitamín B7 je nezbytný pro tvorbu tuků, enzymů rozklad cukrů. Říká se mu také vitamín H, zněmeckého haut = kůže, protože jeho nedostatek se projeví nejvíce právě na kůži. Pomáhá snižovat hladinu cukru vkrvi, a právě proto je hojně užíván při léčbě diabetes mellitus 2.typu (neboli cukrovky). Nedostatek vitamínu H se nejčastěji projeví slabostí, ospalostí, vyrážkou vobličeji, nechutenstvím, nutkáním na zvracení, mravenčením končetin a depresí. Jedním zprvních příznaků může být třepení konečků vlasů a lámání nehtů. Kabsenci tohoto vitamínu může dojít po dlouhodobé léčbě antibiotiky, nadměrné konzumaci alkoholu a při poruchách trávení. Unás knedostatku vlivem špatné potravy nedochází, jen pokud by někdo nadměrně konzumoval vejce. Vaječné bílky obsahují látku avidin, která na sebe tento vitamínváže.
Pozor by si měly dávat těhotné ženy, protože výrazná absence vitamínu B7 na počátku těhotenství může zavinit vývojové vady embrya.

Biotin se vyskytuje vjátrech, ořechách, bobech, vaječném žloutku, kvasnicích, ovesných vločkách a vkaštanu. Je také produkován střevními bakteriemi, ale není vtéto formě příliš pro organismus využitelný.

Vitamín B8 (cholin) - Vitamín B8 je základem neurotransmiteru acetylcholinu, nezbytného pro přenášení nervových vzruchů. Má vliv na dobrou paměť, jelikož spolu smastnými kyselinami a fosforem vytváří látku zvanou lecitin. Lecitin jistě všichni dobře znají zreklam a ví, že je důležitou součásti nervových buněk. Vitamín B8 je zajímavý tím, že jako jeden zmála pronikne tzv. hemoencefalickou bariérou (bariéra mezi krví a mozkem) přímo do mozkových buněk a zde vytváří látky podporujícípaměť. Proto působí preventivně proti rozvoji aterosklerózy, kardiovaskulárních a cévních onemocnění.

Nejvíce vitamínu B8 naleznete vrybách, plodech moře, játrech, vnitřnostech, kvasnicích, mléku, vaječném bílku, luštěninách, zelí, květáku, jablkách, červené řepě a otrubách.

Vitamín B9 (kyselina listová) - Vitamín B9 je nepostradatelný pro buněčné dělení. Nemohl by se bez něj správně vyvíjet plod, fungovat krvetvorba, tvořit nukleonové kyseliny DNA a RNA (nositelé genetické informace) a pořádně pracovat nervová soustava. Pomáhá hojit rány a především ustarších lidí mírnit deprese. Preventivní užívání kyseliny listové vprvní třetině těhotenství snižuje pravděpodobnost výskytu vrozených vad jako je rozštěp patra a páteře. Dále snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Využívá se vprevenci proti rakovině plic, děložního hrdla, konečníku a tlustého střeva.

Vhodným zdrojem kyseliny listové je listová zelenina jako špenát a brokolice, maso, játra, kvasnice, pomeranče. Preventivně lze doporučit čas od času jedno malépivo.

Vitamín B12 (kobalamin) - Vitamín B12 je naprosto nezbytný pro správnou funkci nervového systému, krvetvorby a syntézu DNA a RNA. Ze samotného názvu lze vytušit, že tento vitamín obsahuje kobalt. Vitamín B12 hraje důležitou roli vprodukci červených krvinek a hemoglobinu. Bez něj a vitamínu B9 se erytrocyty nadměrně zvětšují a nedozrávají, což má za důsledek onemocnění megaloblastická anémie. Je to onemocnění červených krvinek, které jsou zvětšené, zdeformované a mají omezenou schopnost přenosu kyslíku. Vitamín B12 urychluje výrobu neurotransmiterů nutných pro přenos nervového vzruchu. Dále pomáhá preventivně proti cévním a srdečním onemocněním. Má příznivý vliv na mentální a emoční zdraví.

Vitamín B 12je bohatě obsažen hlavně vživočišných produktech. Mezi zásobárny B12 patří především vejce, mléko, sýry, maso, zvířecí vnitřnosti (ledvinky, játra a srdce) a některé mořské řasy. Jako vegetarián můžete vitamín B12 získávat ze zakvašených potravin.

Vitamín B13 (kiselina lipoová) - Vitamín B13 je sice zařazen do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě, ale ve skutečnosti je velmi dobře rozpustný vtucích. e nezbytný pro správnou činnost nervové soustavy. Vědci je považován za superantioxidant pomáhá odstraňovat volné radikály ztěla. Společně svitamíny B-komplexu přeměňuje sacharidy, bílkoviny a tuky na využitelnou energii. Lékaři ho využívají při léčbě šedého zákalu, AIDS, roztroušené skleróze, lupence, chronickém únavovém syndromu. Využívají ho diabetici, protože zlepšuje příjem glukózy zvyšováním účinku inzulínu. Preventivně působí proti některým jaterním chorobám.

Vitamín B 13lze najít vjátrech, masu, bramborách, kvasnicích, kořenové zelenině, špenátu.

Vitamín B15 (kyselina pangamová) - Vitamín B15 patří knejnověji objeveným vitamínům zřady B-komplexu, proto není zcela prozkoumán a je možné uněho vbudoucnu najít překvapivé účinky.
Mezi jeho pozitivní účinky patří obrana proti stresu, stimulace kyslíkového metabolismu, detoxikační efekt vtkáních, zvyšování odolnosti organismu a antioxidační vlastnosti. Preventivně se užívá proti ateroskleróze, vysoké hladině cholesterolu a usazování tuku vjátrech. Lékařům pomáhá léčit při cirhóze jater, srdečních onemocněních a astmatu. Údajně podporuje sportovní výkony a prodlužuježivot.

Vitamín B15 nalezneme vmouce, kvasnicích, sezamu, dýni, otrubách a bramborách.

O výrobku Multivitamin Comlex od HERBALIFE a možnost zakoupení zde.

Proč HERBAPRODUKT?

Internetový obchod HERBAPRODUKT.cz se již od roku 1997 zabývá prodejem výrobků Americké společnosti HERBALIFE a od roku 2009 prodejem výrobků společnosti TIANSHI.

Na našem e-shopu nabízíme pouze osvědčené a kvalitní výrobky, s kterými máme dlouholetou zkušenost a na které máme výborné ohlasy od našich stálých zákazníků.

0

tolik let jsme na trhu
SE ZDRAVOU VÝŽIVOU

0

DRUHŮ ZBOŽÍ
NA NAŠEM E-SHOPU

Nepropásněte akce, novinky a slevy

Seznámil(a) jsem se s vaší Ochranou osobních údajů, týkající se zpracování mých údajů na základě zákona

Můžete se kdykoliv odhlásit. Odběr novinek zasíláme nanejvýš 1x za 14 dní.

ok

Přidat další zboží

Přejít do košíku

Při provozování našeho internetového obchodu používáme cookies. Používáním našich webových stránek vyjadřujete souhlas s jejich ukládáním do vašeho prohlížeče a s jejich následným využitím.
Co jsou cookies, jaké cookies používáme a jak s cookies nakládat zjistíte zde.